‘Horeca-instituut’ Kurk zegt Defensie vaarwel

“Ik moet iets loslaten dat ik niet wil loslaten en dat mijn leven zo bepaalde.” Een tikje geëmotioneerd blikt Johan Kurk terug op zijn vertrek als chef hofmeester annex cateringmanager van de Officierscantine in het Artillerieschietkamp bij Oldebroek. Na maar liefst 46 jaar dienst ging het ‘horeca-instituut’ begin april met pensioen. Wat hem betreft was hij nog lang gebleven en had hij zijn gasten desnoods vanuit een rollator bediend. “Defensie was mijn leven.”

Zo begint de intro in de Landmacht, 04 Jaargang 67

Lees het gehele artikel in de Landmacht hier: https://magazines.defensie.nl/landmacht/2017/04/12_afscheid-kurk

Voortgang Verbouwing HCKVA

Het diorama geeft een opstelling van een houwitser 12 Lang 14 weer. De houwitser was ingedeeld bij de derde afdeling van 2, 4, 5 en 7 Regiment Veldartillerie en diende om algemene steun aan de divisie te geven. Voor de opstelling is heel specifiek voor die van de Grebbelinie gekozen, omdat daar de meeste van deze vuurmonden actief zijn geweest.

In het algemeen verdedigingsplan van de toenmalige opperbevelhebber, generaal Reijnders, was gekozen om de Grebbelinie als tijdelijke verdedigingslijn in te richten, om uiteindelijk de definitieve verdediging in de Nieuwe Hollandse Waterlinie te voeren. Zodoende was de Grebbelinie slechts beperkt voorbereid.

Echter, tijdens de wisseling van het opperbevel met generaal Winkelman in maart 1940 werd, mede op aandringen van de Commandant Veldleger, besloten de verdediging alleen te voeren in de Grebbelinie. Dit omdat het gecoördineerd terugvallen op de Nieuwe Hollandse Waterlinie door de te stellen inundaties als onuitvoerbaar werd geacht. Daarnaast wilde de Commandant Veldleger de mogelijkheid hebben om voorwaarts het aanvallend gevecht te kunnen voeren. Om die reden is in de laatste maanden voordat de oorlog op 10 mei 1940 uitbrak, de Grebbelinie nog in allerijl versterkt en verbeterd.

Dit diorama geeft weer op welke (veelal eenvoudige) wijze de batterijen veldartillerie ingegraven en gecamoufleerd in opstelling stonden. Het diorama zal nog worden vervolmaakt met minimaal twee zittende  stuksbediendes op het stuk en zo mogelijk met een geknielde munitiewerker. Ook zullen in de stelling meerdere gebruiksvoorwerpen worden opgesteld, zoals munitie- en rantsoenkisten, munitie en kardoezen (replica).

Verjaardag vieren in het museum van de Historische Collectie in ’t Harde

kerst-in-museum-002 Foto's bezoeker 002 klas_1

Je verjaardag vieren in een museum?

Ja en dat kan super gaaf zijn! Jij jarige staat uiteraard bij ons in het middelpunt van de belangstelling, we zingen voor je, we schminken jou en al je vriendjes, de hele groep mag zich verkleden. Film, limonade en een spannende puzzeltocht.

Zo maak je kennis met wat er in het verleden is geweest en wat er nu op militair terrein gedaan wordt. Op een legerplaats waar militairen actief zijn. Waar je de schoten over de heide hoort bulderen. (als je geluk hebt)

Waar je vaak ook kennis kunt maken met een van de militairen. Kortom een belevenis waar je nog vaak aan terug zult denken.

Een van de mogelijkheden is ook om een “Knobbel” menu te eten in het militaire restaurant, voordat je komt of na afloop. Speciaal voor kinderen is er natuurlijk een frietje, kroket, frikandel, pannenkoek, broodje hamburger, gehaktbal en daar hoort drinken en/of een ijsje bij. Het restaurant is alleen geopend op maandag/dinsdag/woensdag en donderdag, vrijdag kan er tot 13.30 uur van een lunch via het lopend buffet worden genoten.

Ouders vraag naar de mogelijkheden! Wij verwelkomen u graag! Het team van de receptie.

Bezoek de Historische collectie van het Korps Veldartillerie in ’t Harde legerplaats bij Oldebroek.

Het is weer vakantietijd en woont of bent u  in de buurt van ’t Harde kom dan eens kijken naar de collectie van de Artillerie, weergegeven wordt de geschiedenis vanaf de Romeinen.

Wij verwelkomen u graag in de Korpszaal waar u (gratis) gebruik kunt maken van koffie/thee/limonade onder het kijken naar een film, of gewoon even rondkijken in deze prachtige ambiance.

Vier paviljoenen staan tot u beschikking waarvan een in renovatie, ook daar kunt u een kijkje nemen, onder toezicht, en zien hoe het toekomstige plaatje van het museum wordt.

Voor de kinderen zijn er weer spannende puzzeltochten en ze kunnen verkleed en geschminkt zich even militair voelen.

Wij zeggen graag “Tot ziens”

.paviljoen-1-045-30  kerst-in-museum-002   Foto's voor boek 017kerst-in-museum-007Foto's bezoeker 002

Schilderij van Zijne Koninklijke Hoogheid-Koning Willem Alexander

kerst-in-meppel-006

Schilder/kunstenaar Jos Gelissen ook bekend van de schilderijen van zijn uitzendingen heeft dit prachtige werk gemaakt.

img_0477In het bijzijn van verschillende officieren heeft de onthulling van het portret van Koning Willem Alexander in de “Officierscantine” plaats gevonden op de Artilleriejaardag donderdag 12 januari.

De onthulling is verricht door de voorzitter van de Historische Collectie Korps Veldartillerie Bart Rosengarten.

EXPOSITIE JOS GELISSEN

expositie-008Tot 4 januari kunt u nog de expositie bezichtigen van Jos Gelissen die zijn ervaringen van zijn uitzendingen naar Bosnie weergeeft in tekeningen en schilderijen. U kunt dan tevens door het museum wandelen. Mis het niet!

VOORTGANG van de VERBOUWING

De verbouwing van paviljoen drie vordert gestaag, er is veel werk verricht, veel moet er nog worden gedaan, bijna uitsluitend door vrijwilligers die er natuurlijk niet iedere dag kunnen zijn maar wel veel. Al hun “passie” voor de Historische Collectie vertaald zich in hun werkzaamheden en de resultaten. Nog een lange weg te gaan maar de huidige nieuwe opstelling mag gezien worden. Trots op wat er is bereikt tot dusver. Wij houden u op de hoogte.