EXPOSITIE ‘HERGEBRUIK’

Een knuffelgranaat in het artilleriemuseum!

Donderdag 13 juni vond in het Artilleriemuseum in ’t Harde de opening plaats van een bijzondere kunst expositie.
Het thema van de kunstenaars was het hergebruik van militaire kleding. De deelnemende kunstenaars hebben ieder op eigen wijze en soms ook ludieke wijze de kleding getransformeerd tot bijzonder verrassende kunstwerken.

Zo is er van Elganan Jelsma o.a. een antistress granaat te zien, een zachte granaat van stof, waar je in kan knijpen om te ontstressen.

De andere kunstenaars Ank van der Wal, Greetje Majoor, Carola Mokveld, Irma Frijlink en Nelleke Ponsteen, hebben de stof getransformeerd tot een bijzondere hersenhelm, een geweven geweldspiraal, verhalende banieren,
symbolische fotolijsten van de rangen en standen, en bijzondere portretten.

 

 

 

 

 

 

De opening werd verricht door de voorzitter van de Historische Collectie Korps Veldartillerie, voorheen Nederlands Artillerie Museum,
A.M. Rosengarten Gen.b.d

     

Elganan Jelsma, cultureel manager bij het Waterliniemuseum Fort bij de Vechten vertelde over het thema dat werd gekozen vanwege de beeldvorming van het militaire uniform in de media en de problematiek rond de berg textielafval.

Eerder organiseerde zij in het Waterliniemuseum de expositie Geeft Acht!, schone kunst van militaire kleding. Hieraan
namen 27 kunstenaars, ook met grote en bijzondere installaties.

In het artilleriemuseum is verder een indrukwekkende collectie van de geschiedenis van de
Artillerie opgesteld in vier paviljoenen. Het museum is geopend maandag tot en met vrijdag
van 13.00 tot 17.00 uur vanaf 1 juli gaat de zomertijd in en staan de deuren van 11.00 tot 17.00 uur open.

Waarnemers-Trainer

Nieuw in het museum.

Voor de geïnteresseerde bezoeker is er nu de gelegenheid om ‘doelgericht’ actief te zijn. De waarnemers-training kan nu door de bezoeker zelf worden gebruikt en ingesteld onder leiding van een aanwezige trainer.

Het systeem is in 1994 door het Engelse bedrijf CAE in samenwerking met het Artillerie Opleiding Centrum op de legerplaats Oldebroek geplaatst in het schoolgebouw. Door een ingrijpende upgrade in 2000 heeft het zijn diensten tot eind 2018 bewezen.

Het is een opleidingssysteem voor de voorwaartse waarnemer. De leerling kan na een aantal theorielessen deze in de praktijk brengen in deze Waarnemers/Training. De landschappen op het beeldscherm kunnen variëren en kunnen er verschillende scenario´s op worden afgespeeld. Weersinvloeden zoals mist, regen en laaghangende bewolking kan zowel met daglicht als ´s nachts worden bewerkt. Met deze optie kan de procedure ´gecoördineerde´ verlichting´ geoefend worden om bij duisternis te schieten met lichtgranaten en brisantgranaten. De schoten worden zo realistisch mogelijk weergegeven.

Als groep kunt u een afspraak maken op maandag en woensdag om deze trainingsmethode zelf eens te ervaren. Neem telefonisch contact op met de receptie. Telefoon 0525 657310.

41e Afdeling Artillerie

18 januari 2019 

De ‘41 Afdeling Artillerie’ is een feit. De legerbasis bij Oldebroek is onder grote belangstelling officieel opgericht en overgedragen aan luitenant-kolonel Rob ten Horn.

41e 

Link aanklikken en u krijgt de film van de installatie die in ‘De Stentor’ is gepubliceerd.

Studenten Project

 

Het Carmel College Salland in Raalte heeft in opdracht van de Historische Collectie Korps Veldartillerie een project gemaakt met als doel om de jeugd over 50 jaar nog te kunnen bereiken met de geschiedenis van de 2e wereldoorlog en daartoe hebben ze gekozen voor de artillerie.

De oorlog wordt vanuit vier perspectieven benaderd.

  • Een Nederlands jongetje van tien jaar
  • Een geallieerde uit Engeland
  • Een Nederlandse verzetsvrouw
  • Een Duitse soldaat 

‘Opdat wij nooit vergeten’

18 januari kregen wij als opdrachtgever de eindproducten te zien, bewonderenswaardig hoe ze individueel daar invulling aan hebben gegeven met apps, met materiaal en dagboeken geinspireerd door ´Het dagboek` van Anne Frank.

 

Openingstijden

Veel nieuwe aanwinsten zijn te bekijken bij de Historische Collectie van het Korps Veldartillerie voorheen het Nederlands Artillerie Museum.

Vanaf 1 januari 2019 zijn de openingstijden van 13.00 uur tot 17.00 uur van maandag t/m vrijdag.

U bent allen van harte welkom om de nieuwe aanwinsten te bekijken.

Schilderij Zesspan met kanon type 7 Veld

 

Het schilderij is gemaakt door Alexis J. Brakke en zijn maestro Alessio Lungu.

 

Het is een artistieke impressie van een foto waarop een zesspan met een kanon type 7 Veld op mars door een inundatie van de Hollandse Waterlinie tijdens de mobilisatie 1939-1940.

 

Het is te bezichtigen in de Korpszaal van de Historische Collectie Korps Veldartillerie (HCKVA), ook bekend als het “Nederlands Artilleriemuseum”.

DE SPERWER

Sperwer onthuld in artilleriemuseum

Op donderdag 13 december vond in de Historische Collectie van het Korps Veldartillerie op het Artillerie Schietkamp (ASK) de feestelijke onthulling plaats van ‘De Sperwer’, een onbemand vliegtuig voor foto en videoverkenning.

De sperwer is onder andere ingezet in Uruzgan. Veel oud gedienden, mensen die betrokken waren bij de invoering van de sperwer binnen de krijgsmacht en Uruzganveteranen die hem hebben ingezet, waren aanwezig.

De vrijwilligers van de historische collectie, beter bekend als het artilleriemuseum, zijn trots op de kans die zij kregen zo’n mooi object tentoon te stellen. Voor de oudgedienden blijft de herinnering in stand aan een systeem waarmee zij hebben gewerkt. Op deze wijze fungeert het museum voor hen ook als toekomstige ontmoetingsplaats.

 

      

 

 

 

Fokker DXXI

 

Model vliegtuig uit 1940.

Het is een echt vliegend schaalmodel 1:5, gebouwd door dhr. Henk Korenberg uit Oldebroek. Hij is lid van de stichting PH (Phantasy) in Blue. De stichting heeft alle vliegtuigen van de KLM en de Nederlandse Luchtmacht uit de hele historie nagebouwd. Het toestel staat tijdelijk bij het zesspan in paviljoen drie.

De Fokker DXXI was een jachtvliegtuig dat in de meidagen van 1940 patrouilles vloog o.a. boven de Grebbeberg en Duitse bommenwerpers en jachtvliegtuigen aanviel. Nederlandse vliegers hebben met dit type vliegtuig beperkte successen geboekt. Het toestel was niet opgewassen tegen de snelle moderne vliegtuigen van de Duitse Luftwaffe.

Kamp Holland

Kamp Holland.
In de uitzendzaal (Uruzgan) verrijkt met ‘De Sperwer’ staat ook een maquette van kamp Holland, jarenlang een ‘thuis’ voor duizenden Nederlanders, geheel nagebouwd door de centrale werkplaats instruktiemiddelen in Dongen.
Ook de Pantser Houwitser neemt hier een prominente plaats in.

‘De PzH 2000 NL is de langverwachte opvolger van de 
M109. De grootste verbeteringen ten opzichte van de M109 A2/90 zijn de verdere dracht, betere bepantsering, betere terreinvaardigheid en hogere vuursnelheid.
Door het geautomatiseerde laden van de 45-50 kg zware projectielen zijn ook de arbeidsomstandigheden sterk verbeterd.
De eerste twee stuks PzH 2000 zijn in november 2005 afgeleverd op het Opleidings- en Trainingscentrum Vuursteun (OTCVust) in ‘t Harde.
In eerste instantie gebruikt voor beproevings- en verificatiedoeleinden en vervolgens voor demonstraties, opleiding en omscholing. In januari 2006 is begonnen met de aflevering van de resterende PzH 2000’s.
De 14e Afdeling Veldartillerie was de eerste afdeling die op de PzH 2000 overschakelde; de afdeling nam in augustus 2006 drie splinternieuwe PzH 2000 NL’s mee op missie naar Afghanistan.
In 2007 schakelde de 11e Afdeling Rijdende Artillerie over op de nieuwe vuurmond. Beide afdelingen beschikken ieder over 12 stuks PzH 2000.’