Scholen Project Deltion College Zwolle

Afgelopen woensdag 22 maart 2023, bracht een delegatie van drie docenten van het Deltion College uit Zwolle, Afdeling VeVa-opleidingen (Veiligheid en Vakmanschap)  onder leiding van Thijmen Komen een bezoek aan het Nederlandse Artillerie Museum  (NAM) op de Knobbel. De VeVa opleidingen binnen het Deltion College bereiden jonge mensen voor op een startfunctie als soldaat, kanonnier, marinier of korporaal binnen defensie. De VeVa is een uitdagende opleiding die van studenten inzet en teamwork  vereist, waarbij uitdagingen er vooral zijn om overwonnen te worden.

Thijmen en zijn collega’s werden ontvangen door vrijwilligers van het Kenniscentrum verbonden aan het NAM onder leiding van Henk van Rijssen, voormalig beroepsofficier bij de artillerie. Na een korte rondleiding door de collectie,  die bij de bezoekers enthousiaste reacties opriep, gingen de beide teams met elkaar in overleg. Het NAM besteedt in haar collectie aandacht aan diverse thema’s die ook binnen de VeVa opleiding aan de orde komen zoals: ‘Vredesuitzendingen’, de periode van de ‘Koude Oorlog’ en de inzet van militaire middelen en de daarbij behorende dilemma’s.

Voor het komend schooljaar is het de bedoeling om een bezoek aan het NAM (oktober/november) met een oriëntatie op de artillerie een vaste plek te geven binnen het studietraject van deze VeVa studenten! De komende periode gaan we gebruiken om daar inhoudelijk invulling aan te geven

Gedenksteen

Op vrijdag 17 maart is bij het museum en het Veteranenhuis een gedenksteen onthult voor kanonnnier 1 Bas Alsemgeest.
Bas is tijdens een missie in Bugojno, voormalig Joegoslavië, op 8 mei 2001 omgekomen bij een tragisch trainingsongeval van Crowd-and-Riot-Control eenheid waar hij deel van uitmaakte.

De plaatsing gebeurde op initiatief van zijn maten van zijn opleiding bij Schoolbataljon Noord en van 14 Afdeling Veldartillerie.

Met aanwezigheid van zijn moeder en familieleden.

Bas leeft.

 

Werkbezoek Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

   

Afgelopen donderdag bracht een delegatie van de RCE (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) een werkbezoek aan de HCKVA. Aanleiding voor het bezoek was de vraag of de HCKVA militair erfgoed kon aangeven (WO I en met name de Koude Oorlog). De delegatie bracht achtereenvolgens een bezoek aan  het museum van de KRA,  daarna aan het gebouw 84 (oude paardenstal) en bekeken de (nucleaire) artillerie inzet middelen (Honest John, Lance raket en de MLRS). Vervolgens een demonstratie van de FH70, een getrokken vuurmond uit de Koude Oorlog, die nu veelvuldig wordt ingezet in de Oekraïne. Tenslotte een bezoek aan Paviljoen 4 en met name aan de maquette van de (kernwapen)site ’t Harde. De delegatie neemt haar bevindingen mee en wordt vervolgd. Als u geïnteresseerd bent in de verhalen en elementen van de Koude oorlog zie het zeer lezenswaardige rapport: “Trouwe bondgenoot met Hollanditis” (zie onderstaande Link)

 

Trouwe bondgenoot met Hollanditis. Sporen van de militaire en civiele verdediging tijdens de Koude Oorlog | Publicatie | Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoedg.

 

Schoolproject

Twaalf Mavo geschiedenis examenkandidaten van de RSGNOV uit Epe hebben zich op een bijzondere locatie voorbereid op hun laatste School Examen.

Het SE voor Mavo 4 beslaat de leerstof van de 19e en de 20e eeuw. Het laatste hoofdstuk behandelt de Koude Oorlog.

In het Artilleriemuseum van ’t Harde wisten de vrijwilligers veel over deze periode te vertellen. We zijn nu op de hoogte van allerlei schietend materieel. Daarvoor kregen we buiten een rondleiding en hebben we de tentoonstelling in het museum beleefd.

Als afsluiting hebben we gediscussieerd over de uitbreiding van de NAVO naar Oost-Europa en of het slim is, als de Oekraïne bij de NAVO mag komen.

Actueel en een beetje verontrustend is de vraag of de jeugd straks de dienstplicht moet gaan vervullen. Ga eens kijken bij het museum, alleen al het unieke terrein en de binnenkomst is een beleving op zich!!

 

Afscheid Dolf Moesker

Opnieuw delen wij met u een triest bericht. Dolf Moesker de man van de affuiten , de man van de rondleidingen, de man van vele voorlichtingen, de man met humor en niet te vergeten zijn optimisme die hij ons de laatste jaren heeft laten zien. Vele jaren inzet voor het museum hebben een stempel gezet op al het werk wat hij heeft gedaan.
Wat zullen wij hem missen.
Rust in vrede Dolf.

Voorjaarsvakantie 2023

De Historische Collectie Korps Veldartillerie, (Nederlands Artillerie Museum) heeft ook tijdens de voorjaarsvakantie de deuren wijd openstaan voor u als bezoeker. U bent van harte welkom van maandag t/m vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur.

Voor jong en oud is er veel te zien, veel te beleven.

De collectie is steeds aan het vernieuwen.

Er wordt hard gewerkt door alle vrijwilligers om de bezoeker, u, steeds is anders voor te schotelen.

Wees welkom op deze mooie en interessante lokatie zowel binnen als buiten.

 

 

 

Afscheid van een zeer bevlogen collega.

 

Met veel respect naar Rob Meinen plaatsen we dit verdrietige nieuws.

Rob een zeer gedreven en bevlogen collega die zich jaren heeft ingezet voor onze Historische Collectie is niet meer onder ons, wij zullen hem erg missen, zijn humor, zijn toewijding, zijn aanwezigheid en zijn liefde voor de M107 zullen in onze herinnering blijven voortbestaan.

     Rust in vrede lieve Rob.

Openingstijden/dagen Kerstvakantie

 

Buiten onze normale openingsdagen van maandag t/m vrijdag van 13.00 uur t/m 17.00 uur zijn wij tijdens de kerstvantie geopend van dinsdag 27 december t/m vrijdag 30 december en van maandag 2 januari t/m 6 januari ook van 13.00 tot 17.00 uur. Deze data hebben de scholen vakantie..

Uitzondering: Donderdag 22 en vrijdag 23 december zijn wij GESLOTEN, 

Bezoek het museum die voor jong en oud heel wat te bieden heeft!

U bent van harte welkom!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wijziging Telefoonnunmers

Alle vaste lijnen bij Defensie verdwijnen.

Na 14 november zal het nummer van de receptie zijn gewijzigd.

Oud nummer 0525 657310.

Nieuw nummer 0889 516461.

 

In Memoriam Leinard Hanock Lalihatu

Intens verdrietig laat de familie van Leinard Hanock Lalihatu, geboren 20 juli 1952, weten dat ze plotseling afscheid hebben moeten nemen van Leinard op 9 oktober 2022.

Voor ons als collega’s van de ‘Historische Collectie Korps Veldartillerie’ waar hij jarenlang een functie binnen de receptie van het museum heeft ingevuld zullen wij hem missen om zijn betrokkenheid, zijn humor en plichtsbesef.

Een sociaal mens die altijd bereid en hulpvaardig binnen ons team heeft gewerkt.

Rust in vrede Leinard.