Open Monumentendag 2016 Legerplaats Oldebroek

Zaterdag 10 september een stralende zon en een keur aan schitterende voertuigen op het terrein van de Historische Collectie Korps Veldartillerie, Open Monumentendag in’t Harde, legerplaats bij Oldebroek. Wederom een geslaagde dag, veel bezoekers wisten ons te vinden. Een keur aan historische voertuigen, de rijdende Artillerie, Ned. Paraat 1940, de Bossche schutterij, een groot aantal Nekafs, Reunie orkest met de streetparade en de vele kramen. En het weer was ons gunstig gestemd, wij danken onze bezoekers dat ze deze dag voor de Historische Collectie hebben gekozen.

Open monumentendag 2016 geslaagd!

Open Monumentedag 2016 Open Monumentendag 2016 Open Monumentendag 2016 Open Monumentendag 2016

Een van de vele reacties op de Open monumenten dag zaterdag 10 september. Bekijk de schitterende fotoreportage op de onderstaande link.

In het kader van de Open Monumentendag zetten bestuur en vrijwilligers veel artilleriestukken (groot en rollend materieel) ten toon op het terrein van ASK Oldebroek! Zo kon je jezelf een goed beeld vormen van de ontwikkeling van het Wapen der Artillerie van de Koninklijke Landmacht door de jaren heen: vooroorlogs en in de periode na de Tweede Wereldoorlog.

De Vereniging Historische Militaria Nederland Paraat 1940 gaf een beeld van de Veldartillerie anno 1940 te velde en gaf saluutschoten met het kanon 7 Veld ten gehore! Met o.a. dit geschut trachtte men de Duitsers tegen te houden…

Dat deed ook de Dienstdoende Schutterij van ‘s-Hertogenbosch, die een kampement uitbeeldde anno 1830. Ook werd er geschoten met musketten. Met dit matereel werd de oorlog met Belgié gevochten.

Naast de collectie van de Veldartillerie was ook de collectie te bezichtigen van het Korps Rijdende Artillerie.

Een thema-tentoonstelling van veteraan Jos Gelissen was eveneens te bezichtigen en verdere waren daar nog…

…twee Gele Rijders te paard
…colonne NEKAF-jeeps
…Reünieorkest Artillerie Trompetterkorps
…en een presentatie door het Vuursteuncommando van de Pantserhouwitser 2000NL

Al met al een boeiende, gevarieerde en levendige tentoonstelling op deze Open Monumentendag!

Met dank en de complimenten aan het bestuur en de vele vrijwilligers die dit mogelijk maakten!

Volgend jaar weer!
Gerrit van Keulen

Kijk hier naar de fotoalbum van Army vehicle club