‘De Sperwer’ Nieuwe aanwinst Artilleriemuseum

Een nieuwe aanwinst voor het Artilleriemuseum

 Op 20 september 2018 was het zo ver: na maanden van voorbereiding werd in de Historische Collectie van het Korps Veldartillerie, beter bekend als het Artilleriemuseum, de Sperwer aan staalkabels opgehangen.

De Sperwer is, of beter: was, een onbemand vliegtuig (een zogenaamde RPV) voor foto en videoverkenning die in Afghanistan operationeel is ingezet en in 2011 is uit gefaseerd.

 De voorbereiding voor het ophangen betrof zowel het uiterlijk compleet maken en verfraaien van het toestel als het ontwerpen en maken van een betrouwbare ophangconstructie door een specialistisch bedrijf.  

Het museum is een aantal Sperwer adepten waaronder Mike de Wilde, Bart Swanenberg, Marcel van de Geugten en Jeroen Sebel zeer dankbaar voor al het werk dat zij hebben verricht om de Z051 van de sloop te redden en toonbaar te maken.

Door al hun werk vormt de komst van de Sperwer een welkome aanvulling op de toch al indrukwekkende collectie van het Artilleriemuseum.

De vrijwilligers van het museum zijn er trots op het resultaat van alle inspanningen te kunnen tonen aan het publiek en verder informatie te kunnen verstrekken over de inzet van het toestel.

 In december zal het toestel, dat nu al te bezichtigen valt, officieel en met een feestelijk tintje worden onthuld uit respect voor en in aanwezigheid van al de mannen die de Sperwer ooit met veel inzet en doorzettingsvermogen aan het vliegen hebben gekregen.