Operationele situatie Uruzgan

Aan de maquette van de operationele situatie in Uruzgan wordt nog wat gesleuteld, kleine details, maar is in zijn geheel ook te bewonderen in de uitzendzaal.

 

Voor de grondgebonden vuursteun (ground base fire support) maakt de pantserhouwitser (PZH) vast onderdeel uit van de planning van het operationele optreden in Uruzgan. De grondgebonden vuursteun bestaat uit de mortieren en de PZH in Uruzgan.

Voor elke normal frame work operation (NFO) en grote operaties in het gebied tot Chora was de inzet van de PZH gegarandeerd.
NFO taken zijn de activiteiten van de pelotons, die tot de dagelijkse werkzaamheden behoren. Dan betreft het lopen van patrouilles, het bezoeken van quala’s door het Provincial Reconstruction Team om met de bevolking te spreken en het uitbrengen van een overwatch.
Het gaat hier niet om grotere operaties, waar meestal extra middelen beschikbaar voor zijn zoals de inzet van fixed wing (zoals bijvoorbeeld een F-16) en van rotary wing (Apaches en transporthelikopters). Dit alles is te zien op deze maquette.