Market Garden 2019

Deelname van de Historische Collectie Korps Veldartillerie aan de Market Garden.

HERDENKINGSRIT 15 sept-21 sept.

Groot &Rollend Materieel nam dit jaar deel aan een spectaculaire rit van 6 dagen tijdens de market Garden Herdenking. Met 2 de voertuigen van 1942 en 1943, waar het laatste half jaar ontzettend veel aan gesleuteld is, door Henk, Hendrik , Frits en Klaas was het een spannende zaak.

Ingedeeld bij de LTF en als RCKL eenheid toegevoegd aan de formatie van 30 UK XXX startte het avontuur met 5 van onze vrijwilligers, Kees, Daniël, Chris, Willem en Fons in Dommelen op een mooie zondagmiddag 16 September.

Daar nog even alles gecheckt en beladen op de Halftrack M5 met kanon 17 ponder en op de Chevrolet artillerie trekker met Limber en 25 ponder. Als toegift werden er ter plaatse nog 6 Australiërs toegevoegd op onze halftrack.

De Liberation Task Force(LTF) is een vrijwilligersorganisatie die de WO II herdenkingsritten organiseert in Nederland en Normandië.      Zij organiseert dit jaar de Herdenkingsrit Market Garden. De achterban van LTF bestaat voor het grootste deel uit vrijwilligers afkomstig uit de UK.

Nederlandse vrijwilligers en voertuigeigenaren konden zich ook inschrijven bij LTF. Velen hebben dat gedaan.

De rekwisieten Commissie van de Landmacht (RCKL)en haar Historische Collecties reed net als in 2014 ook mee met deze Herdenkingsrit Market Garden 2019 met veel materieel. Al deze vrijwilligers hebben interesse in het rijdend houden van militair cultureel erfgoed, reenactment en Battle field tour.

Hiermee zette de LTF een rijdend museum op de weg. Aan de Herdenkingsrit Market Garden 2019 die gereden werd door de combinatie LTF/RCKL hebben ongeveer 230 voertuigen deelnomen. Er reden Jeeps, vrachtwagens, pantservoertuigen en tanks mee zoals die in september 1944 door het Dertigste Britse legerkorps (30 UK XXX) werden gebruikt tijdens het grondoffensief van Market Garden van Lommel tot Driel.

Deze Herdenkingsrit liet een representatief beeld zien van de voertuigen zoals die toen werden gebruikt. Er werden ook elke dag Basecamps en static shows van LTF opgezet die vrij toegankelijk waren voor bezoekers. De nachten werden doorgebracht in de openlucht, in voertuigen of in geïmproviseerde tenten.

Gereden route: Dommelen-Valkenswaard-Son en Breugel-St Oedenrode- Megen- GroesbeekSlijk Ewijk.

Onze voertuigen kwamen niet geheel ongeschonden uit de strijd. Onze Chevrolet combinatie viel net voor het eindpunt uit met vastgelopen remmen. Deze werd afgevoerd naar het laatste basecamp in Slijk-Ewijk.

Onze vrijwilligers, Kees, Fons, Chris, Willem en Daniël kijken terug naar een prachtige avontuur met een unieke ervaring en zouden dit niet gemist willen hebben. Vrijdag 17.00u zijn ze op ’t Harde teruggekomen. Zaterdagochtend nog even onderhoud en uitpakken en dan huiswaarts.

Nu alles weer gereed maken voor de volgende actie. Er volgt namelijk op 26, 27, en 29 okt nog een aantal Bevrijdingsritten in Bergen op Zoom, Breda, Tilburg en Omgeving.