Dwalen door Noord-Veluws Verleden

Woensdagavond 4 juni hebben we een feestelijke bijeenkomst gehad bij het Nederlands Artillerie Museum waarbij de lancering is gedaan van het project: Dwalen door Noord-Veluws (oorlogs)verleden. Dit project is in het najaar van 2023 gestart, vanuit het Cultuur en Erfgoedpact, waar negen gemeenten en de provincie Gelderland aan bijdragen. Projectleider Boris  Brink kreeg de opdracht mee om de musea in de regio op een bijzondere wijze met elkaar te verbinden. Dit heeft uiteindelijk geleid tot een soort (kaart)spel waarin alle betrokken musea zich presenteren, naar elkaar verwijzen en dit alles gebaseerd op een verhaal over Jan Soldaat op de Veluwe. Verder zitten in dit spel  “dwaalkaarten”, waarbij indringende vragen worden gesteld, die bij voorkeur in een groep(je) besproken kunnen worden.

De avond, waarbij het Nederlands Artillerie Museum gastheer was, werd georganiseerd door Marlous Krul en gepresenteerd door Sietse Manning en Boris Brink. Na de inleiding over het verhaal van de Soldaat op de Veluwe, verteld door Henk Molman van ons museum, werd de groep in tweeën gesplitst en werd het museum bezocht rond de periode 1910-1940, óf het uitzichtspunt bij de officierscantine. Na een korte uitleg over de expositie of het uitzicht werden er vragen van de dwaalkaarten besproken zoals: Sta stil bij hoe veilig jij je voelt? Of: Kijk naar je omgeving (Wat was er vroeger wel en wat niet). Na een half uur werd er gewisseld zodat beide bespreekpunten aan bod kwamen.

Daarna werd het geheel in de Korpszaal afgesloten met een presentatie over het (kaart)spel, de balie-display (verkoophouder van dit spel) en het uitdelen aan de verschillende betrokken musea van dit display met 20 kaartspelen, voor deze keer toepasselijk verpakt in een (militaire) ransel. Daarna nog een kleine borrel om elkaar te ontmoeten en het geheel feestelijk af te sluiten. Nog vermeld dient te worden dat de opbrengsten van de verkoop van dit spel ten goede komen aan ieder museum.

Tenslotte een woord van dank aan de organisatie, maar ook aan de vrijwilligers van het Artilleriemuseum, die deze avond mogelijk hebben gemaakt. Een bijzonder woord van dank aan Gillian Quanjer van ons museum, die vanaf het begin betrokken was, dit alles heeft georganiseerd en het Artilleriemuseum duidelijk op de kaart heeft gezet!