Vrijdag 4 oktober is het museum voor het publiek gesloten.
Wij staan vanaf maandag 7 oktober weer voor u klaar.
Vrijdag 4 oktober is het museum voor het publiek gesloten.
Wij staan vanaf maandag 7 oktober weer voor u klaar.
Aanstaande vrijdag 30 augustus is het museum gesloten.
Nederlands Artillerie Museum pakt uit met drie verschillende musea op één terrein.
Op de Open Monumenten Dag zaterdag 14 september wordt het defensieterrein van de legerplaats bij Oldebroek bij ‘t Harde, weer opengesteld voor het publiek en bezet met prachtige oude voertuigen van weleer. Opgesteld en omringt door een Engels parklandschap bovenop ‘De Knobbel’ waar een prachtig zicht is over het landschap met de bloeiende heide van de Noord-Veluwe. De openingstijden zijn van 10.00 tot 16.00 uur.
De museumtuin rondom de vier paviljoenen is op zich al een lust voor het oog en daarbij pakt het ‘Groot en Rollend Materieel’ ook weer groots uit. Veel kramen met militaire attributen, boeken en aanverwante militaire artikelen maar ook kramen die voor het inwendige van de mens zorgen, zullen opgesteld staan.
De kinderen kunnen geschminkt meedoen aan verschillende leuke onderwerpen die verspreid zijn over het terrein, wat deze dag geheel in het teken staat van alles wat met de artillerie te maken heeft.
Een rondrit met een drie tonner vrachtwagen brengt de bezoeker langs de drie verschillende musea d.m.v. een zg ‘hop on/off’-systeem. Het Inlichtingen Museum is een duik in de mysterieuze wereld van de spionage en het museum van het Korps Rijdende Artillerie is de geschiedenis van de tradities, de Paardenloods laat alles zien van het Paardenvolk van weleer.
Het museum met de hele historische collectie van de Artillerie vanaf de Romeinen tot aan de huidige uitzendingen is in een imposante verhaallijn weer gegeven in vier paviljoenen en is deze dag gratis toegankelijk. De collectie is even indrukwekkend als verrassend. In ieder paviljoen is er uitleg over de getoonde periode. In de uitzendzaal hangt de drone die het laatst heeft gevlogen in Afghanistan.
Het doelengebied ligt op het schietterrein waar toegang niet mogelijk is. In het leslokaal van het Luitenant Schnabel paviljoen (pav. 4) is een plaquette opgesteld die een overzicht over het hele schietterrein weergeeft. Via een groot scherm kunnen de opgestelde doelen in het doelengebied worden gezien.
Verder nemen deel de ‘De Halve Compagnie Artillerie der Dienstdoende Schutterij van ’s-Hertogenbosch en een Wargaming team. Kortom er is veel te zien en te beleven!
Alle vrijwilligers heten u van harte welkom.
Nederlands Artillerie Museum bij ’t Harde. Eperweg boven op de Woldberg/‘De Knobbel’. Aanwijsborden geven de richting aan.
De Korpszaal in paviljoen 4 – Luitenant C.W F. Schnabel (RMWO-4) paviljoen is een belangrijke ontmoetingsplaats waar eenieder binnen kan lopen. Daar vinden veel vergaderingen en veel bijeenkomsten van allerlei aard plaats. Daar worden de kinderverjaardagen gevierd en worden gasten ontvangen en niet geheel onbelangrijk koffie en lunch ontmoetingen voor de vrijwilliger.
Maar eens per jaar is er een beëdiging en ligt de Korpszaal vol met de uniformen van de Gele Rijders. Daar worden de dames en heren omgetoverd tot ‘De Rijder te Paard’. Deze dag is de Korpszaal van hun.
De paarden staan rustig te grazen tot ze worden gezadeld en de hoefjes worden nog even gelakt en daar gaan ze.
BOEKPRESENTATIE: ARTILLERIEBESCHIETING BIJ DE SLOEDAM 16 EN 17 MEI 1940
Op vrijdag 17 mei 2024 werd in het Zeeuws Archief in Middelburg het boek ‘Artilleriebeschietingen bij de Sloedam’ van auteur Peter de Haas gepresenteerd. In het boek worden de gebeurtenissen rondom 16 en 17 mei 1940 op de Sloedam en in Middelburg belicht vanuit de invalshoek van de artillerie. Wethouder Rutger Schonis van Middelburg nam het boek in ontvangst. De publicatie bevat de resultaten van een onderzoek van het Nederlands Artillerie Museum (NAM) naar de artilleriebeschietingen in Zeeland, met name op 16-17 mei 1940.
Onderzoekers van het Kennis- en Documentatiecentrum van het Nederlands Artillerie Museum (NAM) uit Oldebroek spraken met meerdere onderzoekers die eerder over de gebeurtenissen op 16-17 mei 1940 schreven en deden nieuw onderzoek vanuit artilleristisch oogpunt.
De meidagen van 1940. Na het verwoestende bombardement op Rotterdam tekende de Nederlandse Krijgsmacht op 15 mei 1940 de capitulatieovereenkomst met het aanvallende Duitse leger. Generaal H.G. Winkelman schreef in zijn proclamatie: “De strijd in Zeeland wordt nog voortgezet.” Waarom doorvechten in Zeeland na een capitulatie? Hoe dan? Hoe liep dat af?
Het boek gaat op deze vragen in. Het vertelt het verhaal van hoe en waarom de strijd in Zeeland verder ging en een laatste explosie van geweld kende bij en rond de Sloedam op 16 en 17 mei 1940. Door deze oorlogshandelingen ging een groot deel van de historische binnenstad van Middelburg in vlammen op. Daarbij was een aantal burgerslachtoffers te betreuren.
Artillerie. Over het verloop van de strijd in de meidagen van 1940 in Zeeland is in de loop der jaren al veel gepubliceerd. Dit leverde verschillende conclusies op over de verantwoordelijkheid voor het ontstaan van de brand in Middelburg.
Bij de oorlogshandelingen in de meidagen is gebruik gemaakt van artillerie. Artillerie is een krachtig ondersteunend wapen in militaire conflicten. Voor de werking, tactische inzet van artillerie is kennis van zaken onmisbaar. Het NAM beschikt over deze kennis en zette die in voor nieuw onderzoek, onder meer in de archieven en collecties in het Zeeuws Archief, maar ook in Franse en Duitse archieven.
Doel van het onderzoek
Primair doel van het onderzoek was het beschrijven van de plannen, de organisatie, het materiaal, het optreden en de uitvoering van de Franse en Duitse (artillerie) eenheden. Daarbij werden technische en tactische kennis van de inzet van artillerie in de meidagen van 1940 betrokken.
Uit dit nieuwe onderzoek naar de artilleriebeschietingen in Zeeland, met name op 16-17 mei 1940, blijkt dat zowel de Duitse artillerie als ook de Duitse luchtmacht, de stad Middelburg als gericht doel in het vizier hadden. De onderzoekers hebben geen harde bewijzen gevonden dat de Franse artillerie op Middelburg heeft geschoten. Daarmee komt dit onderzoek vanuit artilleristisch oogpunt tot een enigszins andere conclusie dan eerdere publicaties.
Gegevens Boek:
Peter de Haas. ‘Artilleriebeschietingen bij de Sloedam, 16-17 mei 1940’. (Zwolle, Nederlands Artillerie Museum, 2024). ISBN 9 789464 913767. Te bestellen via de auteur of via info@nederlandsartilleriemuseum.nl of receptie@hckva.nl
Kosten € 35,00 exclusief verzendkosten.
#WO2 #WOII #TweedeWereldoorlog #Artillerie #Artilleriebeschietingen
https://www.facebook.com/ZeeuwsArchief/
Opening themaexpositie Militaire Willemsorde en naamgeving paviljoens.
Op 27 maart werd in het Artilleriemuseum een thematentoonstelling geopend over de Militaire Willemsorde. Die thematentoonstelling geeft informatie van algemene aard over de MWO en gaat nader in op artilleristen die deze onderscheiding ooit hebben gekregen. Drie van hen stonden bij deze gelegenheid in het middelpunt van de belangstelling zoals de themaexpositie laat zien. Hun namen en een korte beschrijving van hun verdienste zijn als aanvulling daarop aangebracht op drie paviljoens van het museum. Het betreft Tweede-luitenant Schnabel, Reserve Eerste-luitenant de Jager en Majoor Mulder.
Het artilleriemuseum mocht zich verheugen in de aanwezigheid bij de openingsceremonie in de Korpszaal van Majoor Marco Kroon als een der huidige Ridders MWO in onze krijgsmacht, de heer Trost als nabestaande van Ridder MWO Tweede-luitenant Schnabel en Genmaj bd Henk Morsink in zijn hoedanigheid van Kanselier der Nederlandse Orden. Hun aanwezigheid gaf de thema-expositie en de naamgeving van de paviljoens het gewicht dat zij verdienen.
De initiatiefnemers voor het inrichten van de thematentoonstelling en de naamgeving van de paviljoens, waren de vrijwilligers van het Artilleriemuseum Lkol bd Henk Molman en Kap bd Gerrit Bosch. Zij zijn erin geslaagd een aansprekende en waardevolle expositie samen te stellen. Er zijn verschillende goede redenen voor een expositie over de MWO. In de eerste plaats tonen we ons respect en waardering voor al degenen die deze bijzondere en waardevolle onderscheidingen hebben gekregen.
In de tweede plaats is de exposite over de MWO informatief. Wie de moeite neemt de geschiedenis ervan na te gaan vanaf het moment van instelling op 30 april 1815, zoals Henk Molman heeft gedaan, komt tal van interessante wetenswaardigheden tegen. Informatie daarover nodigt mensen uit het museum te komen bezoeken en met thematentoonstellingen wordt de interesse van bezoekers vastgehouden.
In de derde plaats is informatie over de MWO en in het verlengde daarvan over andere dapperheidsonderscheidingen van belang voor de vorming van onze eigen militairen of van leerlingen die hier op het kamp hun opleiding volgen. Het Artilleriemuseum speelt van huis uit een belangrijke ondersteunende rol op dat gebied, de thema-expositie over de MWO geeft er een extra dimensie aan en de namen op de paviljoens vormen een blijvende herinnering. Dat alles draagt bij aan het bijbrengen van wat we noemen ‘Trots op het eigen Wapen der Artillerie’, binding en onderdeel vorming en daarmee operationele effectiviteit. Dit belang werd mede benadrukt door de aanwezigheid van de Wapenoudste der Artillerie Genmaj Wilfred Rietdijk en de commandanten en adjudanten van de Korpsen Veldartillerie en Rijdende Artillerie, respectievelijk Kol Michel Roelen en Adj. Jan de Vries en Lkol Jeffrey van der Meer en Adj. Ed Kurvers.
Na het welkomstwoord gaf Henk Molman in een korte lezing nadere informatie over de MWO en zijn naspeuringen om zoveel mogelijk informatie te verzamelen over de Ridders MWO wier namen op de paviljoens prijken.
Hij ging dieper in op de omstandigheden waaronder Tweede-luitenant Schnabel moest optreden en zijn krijgshandelingen die uiteindelijk zouden leiden tot het toekennen van de MWO.
Die beschrijving was zeer waardevol voor de heer Trost en interessant voor de toehoorders, mede doordat met het gepresenteerde fotomateriaal Tweede-luitenant Schnabel een gezicht kreeg.
Aansluitend aan de lezing bekeken de aanwezigen de thema-expositie en de borden met de namen van de Ridders MWO op de paviljoens, waarmee de opening en naamgeving een feit was.
Het spreekt vanzelf dat na afloop in de Korpszaal uitgebreid werd nagepraat.
Zo is het Artilleriemuseum weer een bezienswaardigheid rijker en zeer de moeite waard om weer eens te bezoeken. Voorzitter Artilleriemuseum Bgen bd Bart Rosengarten.
In verband met werkzaamheden aan het spoor die toegang geeft naar het museum zijn wij woensdag en donderdag 27 en 28 maart gesloten.
De genodigden voor de thema-expositie en naamgeving Paviljoens op woensdag de 27e krijgen een route beschrijving hoe te rijden.
Vrijdag de 29e verwelkomen wij u weer graag.